Czym absolutnie nie karmić jeżyka

W artykule o diecie dla jeżyka (opublikowanym na blogu w grudniu) zawarłam pokarmy, których jeżuś pod żadnym pozorem jeść nie może. Przez kilka kolejnych tygodni poszerzałam swoją wiedzę i tak oto przedstawiam Wam listę pokarmów niedozwolonych/toksycznych, z wytłumaczeniem, jaką krzywdę poszczególne produkty wyrządzić mogą naszym kolczastym kuleczkom. Wiedząc co jeżuś może, a czego jeść nie może unikniemy niebezpiecznych/toksycznych wyborów żywieniowych, jak również potencjalnych problemów zdrowotnych naszych jeżyków. 

Pokarmy zakazane:

  • awokado
  • owoce cytrusowe
  • winogrona i rodzynki
  • ananasy
  • pomidory
  • owady złapane samodzielnie
  • przetworzone mięso
  • surowe mięso
  • surowe jajka
  • cebula
  • czosnek
  • seler
  • czekolada
  • groszek
  • kukurydza
  • granat
  • nabiał (mleko, śmietana, sery)

Awokado   

— zawiera toksyny, które są niebezpieczne dla jeży. Jest bardzo tłuste, co może powodować otłuszczenie wątroby i otyłość.

Owoce cytrusowe — pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut

— są dość kwaśne i mogą powodować problemy trawienne. Będą powodowały dyskomfort i ból u każdego jeżyka.

Winogrona    

— toksyczne dla jeży. Mogą powodować uszkodzenia narządów wewnętrznych, w tym nerek i wątroby.

Rodzynki          

— toksyczne dla jeży. Ryzyko zadławienia się oraz reakcje silnie alergiczne na konserwanty stosowane w celu przedłużenia przydatności do spożycia. Mogą powodować uszkodzenia narządów wewnętrznych w tym nerek i  wątroby

Suszone owoce         

— zawierają skoncentrowane ilości cukru w ​​porównaniu z ich naturalnymi odpowiednikami

Ryzyko zadławienia się i możliwe reakcje alergiczne na konserwanty stosowane w celu przedłużenia przydatności do spożycia.

Ananas

— owoc kwaśny. Powoduje problemy trawienne i uszkadza przewód pokarmowy jeża.

Powoduje dyskomfort i ból u każdego jeża.

Pomidory
— pomidory są w rzeczywistości owocami i są dość kwaśne. Powodują problemy trawienne i uszkadzają przewód pokarmowy jeża. Będą powodować dyskomfort i ból u każdego jeża.

Surowe jajka 

— w surowych jajkach mogą być bakterie takie jak Salmonella, Campylobacter — mogą powodować poważne choroby u jeży.

Cebula

— powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego, prowadząc do uszkodzenia czerwonych krwinek. Skontaktuj się pilnie z lekarzem weterynarii, jeśli jeżyk zjadł cebulę.

Czosnek       

— powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego, prowadząc do uszkodzenia czerwonych krwinek. Skontaktuj się pilnie z lekarzem weterynarii, jeśli jeżyk zjadł czosnek.

Seler      

— powoduje podrażnienia przewodu pokarmowego, prowadzi do uszkodzenia czerwonych krwinek. Skontaktuj się pilnie z lekarzem weterynarii, jeśli jeżyk zjadł seler.

Czekolada

— zawiera mleko (jeże nie tolerują laktozy) oraz duże ilości tłuszczu i cukru (ryzyko otyłości).

 Inne składniki również są toksyczne dla jeży.

Groszek         

— zaburza równowagę wapniowo-fosforanową. Powoduje wydalanie wapnia z kości wraz z moczem i kałem, co prowadzi do osłabienia, złamań kości i jest niezwykle bolesne dla jeży.

Kukurydza        

— zaburza równowagę wapniowo-fosforanową. Powoduje wydalanie wapnia z kości wraz z moczem i kałem, co prowadzi do osłabienia,  złamań kości i jest niezwykle bolesne dla jeży.

Granat

— owoc kwaśny. Powoduje problemy trawienne i uszkadza przewód pokarmowy jeża.

Powoduje dyskomfort i ból u każdego jeża.

Nabiał (mleko, śmietana, sery)

Nasze jeżyki — jak wszystkie jeże — nie tolerują laktozy. Wszystkie produkty mleczne są dla nich niestrawne. Produkty mleczne powodują bolesny rozstrój żołądka, mogą prowadzić do śmierci jeżyka w męczarniach. 

Nie jest również wskazane podawanie produktów mlecznych bez laktozy.

Inne niebezpieczne jedzenie

Do innych niebezpiecznych pokarmów, których nie należy podawać jeżom, należą:

Ostre jedzenie           

Nasze jeżyki nie wyewoluowały do ​​jedzenia pikantnych potraw, które powodują silny rozstrój żołądka. Same przyprawy zawarte w pożywieniu są bardzo niebezpieczne dla jeży. Pikantne potrawy mogą zawierać orzechy, groszek, mleko i inne pokarmy niedozwolone jeżom.

Wszelkiego rodzaju przyprawy są dla jeżyków toksyczne i bardzo szkodliwe.

Pokarmy na bazie olejku z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego jest wysoce toksyczny/śmiertelny dla jeżyków pigmejskich. Jeśli posiadacie odświeżacze powietrza/pałeczki zapachowe/olejki eteryczne/oleje rozgrzewające/dodatki do kąpieli z wyciągiem z drzewa herbacianego usuńcie je natychmiast. Niezależnie od tego jaką drogą wyciąg z drzewa herbacianego dostanie się do organizmu jeżyka (pokarmowa/skórna/oddechowa) skończy się to śmiercią jeżyka.

Orzechy        

Spożycie orzechów grozi zadławieniem się jeżyka. Zawierają duże ilości tłuszczu, mogą być  słone/wędzone, co również jest zakazane w diecie jeżyków.

Owady schwytane przez siebie        

Owady złapane na zewnątrz mogą przenosić pestycydy, pasożyty oraz bakterie, które mogą być niebezpieczne dla jeży pigmejskich. Owady karmowe stanowiące podstawę diety naszych jeżyków np. ze sklepów zoologicznych są hodowane w starannie kontrolowanych środowiskach (warto w sklepie zoologicznym zapytać z jakiej hodowli pochodzą owady karmowe i sprawdzić warunki hodowlane u źródła).

Przetworzone mięso 

Przetworzone i konserwowane mięso zawiera dodatki i konserwanty, które są toksyczne dla jeżyków. Te produkty są również wędzone lub solone i na ogół zawierają dużo tłuszczu.

Boczek/kiełbasy/szynki      
Jest to wysokokaloryczny pokarm, który jest tłusty, słony i zawiera substancje konserwujące, takie jak azotany, które są bardzo  toksyczne dla jeży.

Surowe mięso/surowe jajka           

W surowym mięsie/jajach znaleźć mogą się bakterie takie jak Salmonella, Campylobacter mogące powodować bardzo poważne choroby u jeży.

Ziarna/nasiona/zboża

Nasiona grożą zadławieniem się jeżyka, ponieważ nie jest on w stanie jeść nasion tak, jak  gryzonie — czyli miażdżąc je. 

Szczypiorek

— silne podrażnienie przewodu pokarmowego. Prowadzi do uszkodzenia czerwonych krwinek.Skontaktuj się pilnie z lekarzem weterynarii, jeśli jeżyk zjadł szczypiorek.

Grzyby
— toksyczne dla jeżyków. Grzyby są niebezpieczne dla jeży, a niektóre odmiany są bardziej śmiercionośne niż inne.

Trawa
— zawiera pestycydy i pasożyty. Nie jest trawiona przez nasze jeżyki i nigdy nie powinniśmy dawać im trawy do jedzenia.       

Ziemniaki 

— są wysoce kaloryczne dzięki dużej zawartości węglowodanów i mają bardzo małą wartość odżywczą. Surowe ziemniaki są toksyczne dla jeży.

Rabarbar  

— jest niebezpieczny dla jeży pigmejskich, ich liście są toksyczne i należy ich unikać.

Prażona kukurydza  

— zwykły popcorn jest wysoce kaloryczny i porównywany do fast foodów dla jeży. Odmiany solone, słodkie lub maślane są toksyczne dla jeżyków. 

Chleb       

— nie ma wartości odżywczych i jest kaloryczny.

Ryba          

— nasze jeżyki nie jedzą ryb na wolności, więc mogły nie wyewoluować do jedzenia ryb, co może powodować problemy z trawieniem, ponieważ jeżyki nie są w stanie prawidłowo trawić ryb. 

Masło orzechowe, nutella, masła smakowe    

— masła smakowe są bardzo tłuste i zawierają duże ilości soli, ulepszaczy, laktozę. Nie wolno podawać ich  jeżykom.

Słodki ziemniak     

Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany, ale także w witaminę A. 

Nasze jeżyki nie wydalają witaminy A z wątroby, co prowadzić może do toksycznego jej poziomu.

Jedzenie Dzikiego Jeża zakupione w sklepie zoologicznym

Żywność oznaczona jako karma dla jeży, to rodzaj karmy przeznaczony dla dzikich jeży. Zawiera dużo tłuszczu, by dziko żyjącym kolczakom starczyło na dużą aktywność i hibernację w chłodnych miesiącach roku. 

Pożywienie to powoduje otyłość u naszych jeżyków, trzymanych jako zwierzęta domowe. Karmy te zawierają orzechy, nasiona, zboża oraz suszone mączniki, czyli wszystko to, co zakazane jest naszym jeżykom.

Toksyczność witamin

Niektóre witaminy w zbyt dużych ilościach mogą działać toksyczne, gdy jeże pigmejskie regularnie jedzą żywność zawierającą tę witaminę. Witamina A i witamina D to witaminy —w przeciwieństwie do witaminy C—których jeże, podobnie jak ludzie, będą miały problemy z pozbyciem się ich, jeśli zbyt duża ilość dostanie się do wątroby. Bez wątpienia doprowadzi to do toksyczności i uszkodzenia wątroby. Nigdy nie suplementujemy naszym jeżykom witamin bez konsultacji i wskazań lekarza weterynarii. O suplementacji decyduje lekarz jeżyka, który na podstawie wyników badań, wagi, ogólnej kondycji i chorób dobiera odpowiedni suplement, oraz podaje dawkowanie.

Jeśli karmisz jeżyka karmą dla kotów, pamiętaj by była to karma bezzbożowa, bez dodatku mleka, wysokiej jakości.

Na wybiegu jeżyka, jak również w jego pobliżu nie ma prawa znaleźć się żadna toksyczna rzecz. Wszelkie środki chemiczne/wszystko co przynosicie na podeszwach obuwia z dworu nie może trafić do jeżykowego środowiska. Na butach przynosimy bakterie/sól rozsypaną w zimie/odchody zwierząt/pestycydy, które nanosząc na wybieg jeżyka mogą go szybko doprowadzić do zatrucia i śmierci w męczarniach.

Jeśli nieumyślnie podasz swojemu jeżusiowi pokarm, który jest dla niego niebezpieczny lub toksyczny, natychmiast skontaktuj się z lekarzem weterynarii specjalizującym się w leczeniu jeży.

Źródła:
Dierenfeld,E Veterinary Clinics: „Exotic Animal Practice”
Smith,J.M.B „Veterinary Bulletin”
Wallach,J.D. „Nutritional diseases of exotic animals”
African Wildlife Foundation 

3 uwagi do wpisu “Czym absolutnie nie karmić jeżyka

  1. Pingback: Urozmaicenie diety jeżyka-pokarmy bezpieczne – Quills for reals

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s