Urozmaicenie diety jeżyka-pokarmy bezpieczne

Artykuł, w którym podałam wszystkie niebezpieczne/toksyczne pokarmy dla jezyków znajdziecie tu, dziś w punktach wyszczególnię urozmaicenia diety jeżowej w pokarmy bezpieczne.

Zapewnienie zbilansowanej diety i unikanie potencjalnych problemów zdrowotnych wynikających ze złej diety jest koniecznością w przypadku jeży pigmejskich.

Idealne jest jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu z dobrą równowagą białka.

Jeżyki nie są gryzoniami, nie potrafią rozgryźć ziaren, czy małych pestek, a pozostawienie ich w posiłku prowadzić mogą do zadławienia/śmierci jeżyka.

W przypadku każdego nowego pokarmu wprowadzamy niewielką jego ilość i monitorujemy stan jeżyka przez kolejne dni. Jeśli  wystąpi biegunka/zielony stolec, lub pojawią się bardzo suche odchody, należy zrezygnować z danego urozmaicenia diety.

Pamiętajmy, że jeżyki nie wyewoluowały do jedzenia ludzkiego. Są owado/mięsożercami. To co nam wydaje się bardzo zdrowe nie oznacza tego samego dla naszego malucha. Nie wiemy na ile i czy jeżyk jest w stanie z warzyw, owoców przyswajać to co w nich najbardziej wartościowe. Podane poniżej pokarmy (prócz owadów karmowych) powinny stanowić urozmaicenie raz na jakiś czas pojawiające się w miskach jeżyków.

Na początek listy przypomnienie o podstawie diety jeżyków:

Karaczany dubia, madagaskarskie, tureckie, świerszcze, szarańcza

Owady karmowe dostarczają jeżykom chitynę, niezbędną do zachowania zdrowych kolców, jeżyki pobierają z owadów karmowych naturalny dla nich błonnik, niezbędny do prawidłowego trawienia oraz zachowania zdrowych jelit.

Bardzo ważne jest, by owady karmowe kupowane były ze sprawdzonego źródła. Jeśli kupujecie owady w sklepie zoologicznym, zapytajcie o hodowlę, poszukajcie w internecie strony hodowli, opinii i na wszelki wypadek przekarmcie dwa, trzy dni owady warzywami (wymoczonymi w wodzie, umytymi, najlepiej z ekologicznych upraw, by mieć pewność, że nie były pryskane pestycydami).

O owady karmowe—prócz tego, że je kupicie— należy dbać. Zapewnić im dobrze wentylowane pudełko, zaciemnienie i odpowiednią temperaturę, oraz co dwa dni trzeba wymieniać warzywa, jakimi je karmicie, by nie dopuścić do spleśnienia.

Indyk

Z indyka zdejmujemy skórę, gotujemy go bez żadnych przypraw, oleju, masła.

Indyka po ostygnięciu kroimy na bardzo małe kawałki.

Jeżykom nigdy nie podajemy surowego mięsa z niesprawdzonego źródła.

Sprawdzone to nic innego jak źródło przebadane. Takim mięsem np. nie będzie złowiona samodzielnie ryba czy zastrzelony przez kłusownika jeleń. Dyskonty spożywcze typu Tesco pod tym kątem nie wypadają źle. Nie znajdziemy w nich mięsa, które nie zostało dopuszczone przez weterynarza do obrotu, jedynie słabszej jakości, wówczas to, czy podamy je surowe czy gotowane nie ma znaczenia.

Serca z indyka/kurczaka

Po ugotowaniu bez dodatku przypraw, masła, oleju z serduszek odkrajamy skórę, oraz tłuste/żylaste miejsca, kroimy na drobne kawałki i podajemy w temperaturze pokojowej.

Nigdy nie podajemy surowych serc z indyka/kurczaka z niesprawdzonego źródła.

Sprawdzone to nic innego jak źródło przebadane. Takim mięsem np. nie będzie złowiona samodzielnie ryba czy zastrzelony przez kłusownika jeleń. Dyskonty spożywcze typu Tesco pod tym kątem nie wypadają źle. Nie znajdziemy w nich mięsa, które nie zostało dopuszczone przez weterynarza do obrotu, jedynie słabszej jakości, wówczas to, czy podamy je surowe czy gotowane nie ma znaczenia.

Kurczak/kaczka/indyk

Z kurczaka/kaczki/indyka zdejmujemy skórę, gotujemy go bez żadnych przypraw, oleju, masła. Kaczka jest bardzo tłustym mięsem, wiec podajemy ja z umiarem, po dokładnym okrojeniu tłustych części.

Kurczaka/kaczkę/indyka po ostygnięciu kroimy na bardzo małe kawałki.

Nigdy nie podajemy surowego kawałka kurczaka z niesprawdzonego źródła.

Sprawdzone to nic innego jak źródło przebadane. Takim mięsem np. nie będzie złowiona samodzielnie ryba czy zastrzelony przez kłusownika jeleń. Dyskonty spożywcze typu Tesco pod tym kątem nie wypadają źle. Nie znajdziemy w nich mięsa, które nie zostało dopuszczone przez weterynarza do obrotu, jedynie słabszej jakości, wówczas to, czy podamy je surowe czy gotowane nie ma znaczenia.

Wołowina

Wołowinę można podawać jeżykom, jednak jest ona gorszym wyborem niż indyk. Wołowinę gotujemy do miękkości bez dodatku przypraw, masła, oleju. Kroimy na drobne kawałki odcinając tłuste/żylaste miejsca i podajemy w temperaturze pokojowej.

Jeżykom nigdy nie podajemy surowego mięsa z niesprawdzonego źródła.

Sprawdzone to nic innego jak źródło przebadane. Takim mięsem np. nie będzie złowiona samodzielnie ryba czy zastrzelony przez kłusownika jeleń. Dyskonty spożywcze typu Tesco pod tym kątem nie wypadają źle. Nie znajdziemy w nich mięsa, które nie zostało dopuszczone przez weterynarza do obrotu, jedynie słabszej jakości, wówczas to, czy podamy je surowe czy gotowane nie ma znaczenia.

Jajka

Jajka (najlepiej przepiórcze) gotujemy we wrzątku, lub gotujemy na parze, po ostygnięciu kroimy na drobne kawałki.

Jajek nie smażymy (teflon z patelni jest toksyczny dla jeżyków), nie pieczemy.

Jajek nigdy nie podajemy w formie surowej ze względu na szczepy salmonelli.

Jabłka 

Używamy jabłek pozyskiwanych ekologicznie, ponieważ zawierają one mniej pestycydów. 
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (jeśli nie zostaną pokrojone na wystarczająco małe kawałki, grozi to zadławieniem). Jabłka zawierają cukier, więc należy ich używać z umiarem. 
Usuwamy wszelkie nasiona przed podaniem.

Gruszki

 Używamy gruszek pozyskiwanych ekologicznie, ponieważ zawierają one mniej pestycydów. 
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (jeśli nie zostaną pokrojone na wystarczająco małe kawałki, grozi to zadławieniem). Gruszki zawierają cukier, więc należy ich używać z umiarem. 
Usuwamy wszelkie nasiona przed podaniem.

Banany

Używamy bananów pozyskiwanych ekologicznie, ponieważ zawierają mniej pestycydów. Banany myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

Banany zawierają spore ilości cukru, więc podajemy z umiarem.

Jeżykom nie podajemy końcówek i skóry banana.

Truskawki

Używamy truskawek pozyskiwanych ekologicznie, gdyż zawierają mniej pestycydów. Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i podajemy w temperaturze pokojowej.

Truskawki zawierają cukier, więc podajemy je z umiarem.

Jagody

Używamy jagód pozyskiwanych ekologicznie, gdyż zawierają mniej pestycydów. Jagody myjemy, obieramy z skórki i podajemy pokrojone na malutkie kawałki.

Jagody zawierają cukier, wiec podajemy je z umiarem.

Jeżyny

Używamy jeżyn pozyskiwanych ekologicznie, gdyż zawierają mniej pestycydów. Jeżyny myjemy, kroimy i podajemy w temperaturze pokojowej.

Nie podajemy często, ze względu na zawartość cukrów.

Maliny

Używamy malin pozyskiwanych ekologicznie, gdyż zawierają mniej pestycydów. Maliny myjemy, kroimy na malutkie kawałki i podajemy w temperaturze pokojowej. Nie podajemy za często, ze względu na zawartość cukru.

Arbuz

Używamy arbuza pochodzenia organicznego, ponieważ będzie on zawierał mniej pestycydów. 
Kroimy mięsistą część arbuza na mniejsze kawałki (jeśli nie zostanie pokrojony na wystarczająco małe kawałki, grozi to zadławieniem). 
Arbuz zawiera cukier, więc należy go używać z umiarem. 
Usuwamy wszelkie nasiona przed podaniem.

Mango

Używamy organicznych owoców mango, zawierają mniej pestycydów.

Umyte mango obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki.

Mango zawiera cukier, więc nie podajemy za często.

Brzoskwinie

Używamy brzoskwiń pozyskiwanych ekologicznie, gdyż zawierają one mniej pestycydów.

Umytą brzoskwinię obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki, podajemy w temperaturze pokojowej.

Brzoskwinia zawiera cukier, podajemy rzadko.

Marchew

Używamy marchewek z ekologicznych upraw, gdyż zawierają mniej pestycydów. Marchewkę gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Marchewkę gotujemy bez żadnych przypraw, masła, oleju.

Cukinia

Używamy cukinii z upraw ekologicznych, gdyż zawierają mniej pestycydów. Cukinię dokładnie odmaczamy i myjemy przed podaniem, pozbywając się resztek pestycydów.

Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy drobno. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Cukinię gotujemy bez przypraw, masła, oleju.

Brokuły

Używamy brokułów z upraw ekologicznych ze względu na mniejszą zawartość pestycydów.

Brokuły odmaczamy i myjemy. Po ugotowaniu bez przypraw, masła, oleju, kroimy na drobne kawałki i podajemy w temperaturze pokojowej.

Ogórek

Używamy ogórków z upraw ekologicznych, ze względu na mniejszą zawartość pestycydów.

Ogórka odmaczamy, myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy wszystkie pestki i bardzo drobno kroimy.

Dynia

Używamy dyni pozyskanej z upraw ekologicznych, ze względu na mniejszą zawartość pestycydów. 

Dynię dokładnie myjemy. Wybieramy miąższ i dokładnie usuwamy wszystkie pestki.

Dynie podajemy w małych ilościach, gdyż może powodować efekt przeczyszczający.

Szpinak

Używamy szpinaku pozyskanego z upraw ekologicznych, ze względu na niską zawartość pestycydów.

Szpinak odmaczamy i dokładnie myjemy. Gotujemy bez przypraw, masła, oleju. Po ugotowaniu kroimy na drobne kawałki i podajemy w temperaturze pokojowej.

Szparagi

Używamy szparagów pozyskanych z ekologicznych upraw, ze względu na mniejszą zawartość pestycydów.

Przed ugotowaniem szparagi odmaczamy i dokładnie myjemy. Po ugotowaniu kroimy na drobne kawałki i podajemy w temperaturze pokojowej. 

Mączniki/drewnojady

Zarówno mączniki jak i drewnojady ( to takie jakby mączniki na sterydach, są     dużo większe) stanowić mogą bardzo rzadko podawane urozmaicenie diety. To bardziej przekąska, bo jeżyki bardzo je lubią. Podawane raz na jakiś czas nie zrobią naszym kuleczkom krzywdy, natomiast podawane często prowadzą do otyłości, wyniszczenia wątroby i nerek.

Karma mokra dla kotów

Mokra karma stanowić może urozmaicenie (nigdy podstawę) jeżykowej diety. Należy pamiętać by karmy były bezzbożowe, bez zawartości mleka, bardzo wysokiej jakości. Karma dla kota nigdy nie będzie dobrze zbilansowana do potrzeb jeżyka, więc podawana jako podstawa diety wyrządzić może w dłuższej perspektywie poważne zaburzenia organów wewnętrznych jeża.

Mój Toneczek gardzi wszystkimi owocami i warzywami, czasem zje troszkę mięsa, ale to też od wielkiego dzwonu.Karmię więc karaczany wszystkim co zdrowe, żeby Tonuś zjadał pełnowartościowy posiłek każdej nocy. Mam też kilka swoich autorskich sposobów na przemycanie maluszkowi pokarmu, który nie jest karaczanem.

Pamiętajcie o przeglądzie jeżowego ciałka raz na pół roku (jak jest potrzeba to częściej), z badań dowiecie się w jakiej kondycji są narządy wewnętrzne Waszego jeżyka, wynik badań krwi da lekarzowi weterynarii obraz do ewentualnej suplementacji. Nie podajemy jeżykowi samodzielnie żadnych suplementów i leków, decyzje o tym co, w jakiej dawce podawać, należy do lekarzy naszych kolczastych kuleczek.

Konsultacja merytoryczna artykułu : Karolina Wawoczna

Na FB spotkasz nas tu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s